Χρησιμες συμβουλες

Παρακάτω παραθέτουμε συχνές ερωτήσεις των πελατών μας και τις απαντήσεις μας σε αυτές. 

Ερώτηση: Το κρέας το πλένουμε πριν το μαγείρεμα ή όχι;
Απάντηση: Το κρέας πρέπει να πλυθεί αν έχει πάνω του τρίχες, κομμάτια κόκαλου ή ρινίσματα ξύλου από τον πάγκο του κρεοπωλείου. Αν είναι καθαρό δεν το πλένουμε, γιατί χάνει χυμούς του.

Ερώτηση: Πως αποψύχουμε το κατεψυγμένο κρέας καλύτερα;
Απάντηση: Η καλύτερη τακτική απόψυξης είναι να το τοποθετήσουμε νωρίτερα στο θάλαμο συντήρησης του ψυγείου. Αν έχει τη μορφή και το επιθυμητό μέγεθος, μπαίνει κατ' ευθείαν από τον καταψύκτη στη χύτρα, το φούρνο ή τη σχάρα, αυξάνοντας συγχρόνως τον χρόνο μαγειρέματος. 

Ερώτηση: Μπορούμε να αποψύξουμε το κρέας σε λεκάνη με νερό ή κάτω από την ανοιχτή βρύση; 
Απάντηση: Όσο πιο γρήγορα γίνει η απόψυξή του κρέατος, τόσο πιο πολλούς χυμούς θα χάσει και τόσο πιο στεγνό και άνοστο θα γίνει. 

Ερώτηση: Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος ψησίματος σε σχάρα;
Απάντηση: Τοποθετούμε το κρέας σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες. Μόλις ψηθεί η επιφάνειά του και ξεκολλάει μόνο του, το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Όταν ψηθεί και από τις δύο πλευρές, σηκώνουμε πιο ψηλά τη σχάρα, ώστε το κρέας να βράσει εσωτερικά με τους χυμούς του. Όταν οι χυμοί, που εμφανίζονται στην επάνω επιφάνεια του κρέατος, πάψουν να είναι ρόδινοι, τότε το κρέας έχει ψηθεί καλά. 

Ερώτηση: Πως πετυχαίνουμε μια πλούσια σούπα κρέατος;
Απάντηση: Βάζουμε το κρέας σε κρύο νερό. Με την προοδευτική άνοδο της θερμοκρασίας το ξαφρίζουμε, κρατώντας τις ουσίες που πέρασαν από το κρέας στο νερό, οπότε, η σούπα θα είναι γευστική και αρωματική ενώ το κρέας θα μείνει χωρίς ουσιά. Σημειώστε πως εάν βάλουμε το κρέας σε βραστό νερό, τότε αυτό θα γίνει νόστιμο και αρωματικό, αλλά η σούπα θα γίνει ελαφριά και χωρίς ουσία.

Ερώτηση: Πως μπορούμε να συντηρήσουμε το νωπό κρέας στο ψυγείο;
Απάντηση: Ανοίγουμε την συσκευασία, τοποθετούμε το κρέας σε ανοιχτό, ρηχό δοχείο και φροντίζουμε να αερίζονται όλα τα κομμάτια, απ' όλες τις πλευρές.

Ερώτηση: Πως πρέπει να συντηρήσουμε το νωπό κρέας στον καταψύκτη;
Απάντηση: Χωρίζουμε το κρέας σε μερίδες, συσκευάζουμε αεροστεγώς την κάθε μερίδα, διαμορφώνουμε τις συσκευασίες σε πλατειές επιφάνειες, γράφουμε τις ημερομηνίες και το είδος του κρέατος.